top of page
MM-468757_landingpage-full_l-b_2024_modulare-bauen_2000x666.jpg

Prefab

Wat betekent prefab?

Wat betekent prefab eigenlijk? De naam prefab stamt af van het volledige woord "prefabricage". De pre staat voor vooraf en de fabricage voor gebouwd, dus vooraf gebouwd. Een ander woord wat ook gebruikt worden om aan te geven dat het gaat om fabrieksproductie is modulair bouwen.

4e951287-27ac-430b-bf9b-bb5ef45e92f3.jpg

Op zoek naar een oplossing voor de installatie in uw prefab project? Neem dan contact met ons op!

Geef uw project een boost met de WINSTA-oplossingen van WAGO. Neem nu contact op met één van onze experts en ga samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Logo van WINSTA

Wat is prefab?

Zoals eerder besproken staat prefab voor prefabricage, dus vooraf gebouwd. Hiermee weten we alleen nog niet wat prefab nu precies is.

Met prefab worden constructiedelen zoals muren, vloeren en zelfs complete modules voor gebouwen in een gecontroleerde fabrieksomgeving gefabriceerd. Deze onderdelen worden dan naar de locatie getransporteerd waar ze snel en efficiënt kunnen worden geïnstalleerd.

Prefab biedt bouwers en ontwikkelaars een gestandaardiseerde aanpak voor de constructie van gebouwen, waardoor kosten en bouwtijd kunnen worden verminderd.

Voordelen prefab

Prefab biedt een scala aan voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor moderne bouwprojecten. De combinatie van snellere bouwtijden, kostenbesparingen, betere kwaliteit, duurzaamheid, ontwerpvrijheid en verhoogde veiligheid maakt prefab de bouwmethode van de toekomst. Of u nu een woning, kantoor of industrieel gebouw wilt realiseren, prefab biedt een efficiënte en effectieve oplossing voor al uw bouwbehoeften. Hieronder staan de verschillende voordelen nog verder uitgewerkt.

kortere bouwtijd

Een van de grootste voordelen van prefab is de drastische vermindering van de bouwtijd. Prefab componenten worden in een gecontroleerde fabriek omgeving geproduceerd, wat betekent dat bouwprojecten vaak in een fractie van de tijd kunnen worden voltooid vergeleken met traditionele bouwmethoden. Dit zorgt niet alleen voor snellere oplevering, maar helpt ook om deadlines nauwkeuriger te halen en vertragingen te minimaliseren.

Kosten besparend

Prefab bouw kan aanzienlijk kostenbesparend zijn. Door de productie in een fabriek te centraliseren, worden verspilling en inefficiënties verminderd. Bovendien kunnen bulkinkopen van materialen en efficiënter gebruik van arbeid bijdragen aan lagere kosten. Deze besparingen kunnen vervolgens worden doorgegeven aan de klant, wat prefab een aantrekkelijke optie maakt voor budgetbewuste projecten.

Kwaliteit en consistentie

In een gecontroleerde fabriek omgeving kunnen prefab componenten met een hoge mate van precisie en kwaliteit worden geproduceerd. Dit resulteert in een hogere consistentie en minder bouwfouten. Daarnaast ondergaan prefab materialen strenge kwaliteitscontroles, wat leidt tot duurzame en betrouwbare constructies die voldoen aan de hoogste standaarden.

Flexibiliteit en ontwerpvrijheid

Een misvatting over prefab is dat het ontwerpbeperkingen oplegt. In werkelijkheid biedt prefab juist veel flexibiliteit en ontwerpvrijheid. Moderne prefab technologieën maken het mogelijk om een breed scala aan architecturale stijlen en aanpassingen te realiseren, van eenvoudige tot zeer complexe ontwerpen. Dit betekent dat elk prefab project uniek kan zijn en volledig aan de wensen van de klant kan voldoen.

Veiligheid op de Bouwplaats

Veiligheid is een cruciaal aspect in de bouw. Door een groot deel van het bouwproces naar een gecontroleerde fabriek te verplaatsen, worden risico’s op de bouwplaats aanzienlijk verminderd. Minder werk op locatie betekent minder blootstelling aan gevaarlijke omstandigheden voor bouwvakkers, wat resulteert in een veiligere werkomgeving.

Woningbouw prefab / prefab bouw

Prefab speelt een steeds prominentere rol in de woningbouw. Deze methode houdt in dat delen van een huis in een fabriek worden geproduceerd en vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd. Na het transport van de onderdelen zal het gemonteerd gaan worden. Door dit proces kunnen woningen sneller en efficiënter worden gebouwd, met een hoge mate van precisie en consistentie. Bovendien biedt prefab woningbouw flexibiliteit in ontwerp, waardoor het mogelijk is om op maat gemaakte huizen te creëren die voldoen aan de specifieke wensen van de bewoners. Deze aanpak wordt steeds populairder als antwoord op de groeiende vraag naar betaalbare en kwalitatieve woningen.

Prefab installaties (3).png

Prefab woning

Prefab is voor het ene project meer geschikt dan voor het andere project. Soms kan een huis volledig geproduceerd worden, soms alleen maar verschillende onderdelen. Denk hierbij aan een prefab keuken of prefab badkamer.

Een volledig prefab huis wordt vaak bij een speciaal soort woningen gemaakt. Denk hierbij aan tiny houses, chalets of andere soorten huizen zoals studentenhuizen. Dit zijn woningen die enorm geschikt zijn voor seriematige bouw. Bij prefab zit het meeste werk in de voorbereiding. Nadat de voorbereidingen zijn gedaan, kan de bouw uitgevoerd worden. Het grote voordeel is dat bij de uitvoering niet slechts één huis gebouwd wordt, maar een groter aantal.

Hierdoor compenseer je de extra tijd die in de voorbereiding was gestoken met een kortere bouwtijd.

Prefab installaties (2).png

Prefab tiny house

Prefab tiny houses zijn compacte, efficiënte woningen die in een fabriek worden geproduceerd en vervolgens naar de bouwlocatie worden getransporteerd voor montage. Deze huizen zijn ideaal voor mensen die een kleinere ecologische voetafdruk willen, of voor diegenen die op zoek zijn naar een betaalbare en snelle huisvestingsoplossing. Prefab tiny houses worden vaak gebruikt als vakantiehuizen, tijdelijke woningen, of als permanente residenties in gemeenschappen die gericht zijn op minimalistisch wonen. Hun ontwerp en productie in een gecontroleerde omgeving zorgen voor een hoge mate van precisie en kwaliteit, waardoor ze een populaire keuze zijn voor moderne, duurzame levensstijlen.

Prefab houten huizen

Prefab houten huizen, gebouwd met houtskeletbouw, zijn woningen waarbij de houten onderdelen in een fabriek worden geproduceerd en vervolgens op de bouwlocatie worden gemonteerd. Deze methode combineert traditionele houtbouwtechnieken met moderne prefab technologieën. Houtskeletbouw is bekend om zijn flexibiliteit in ontwerp en esthetische aantrekkingskracht. Prefab houten huizen kunnen variëren van kleine cottages tot ruime gezinswoningen, en bieden een natuurlijke en warme uitstraling die populair is in zowel landelijke als stedelijke omgevingen. Dankzij de prefab aanpak kunnen deze huizen snel en efficiënt worden opgebouwd, wat zorgt voor een soepele bouwervaring

Prefab chalet

Prefab chalets zijn vakantiehuizen die in een fabriek worden geproduceerd en vervolgens naar de locatie worden getransporteerd voor snelle montage. Deze chalets bieden een comfortabele en esthetisch aantrekkelijke verblijfplaats, vaak met een houten of moderne uitstraling. Prefab chalets zijn ideaal voor gebruik in vakantieparken, campings, of als privé vakantiehuisjes. Dankzij de productie in een gecontroleerde omgeving kunnen ze snel en efficiënt worden gebouwd, wat zorgt voor een stressvrije en snelle installatie op de gewenste locatie. Ze combineren het gemak van prefab constructie met de charme en functionaliteit van traditionele chalets.

Prefab utiliteit

Prefab is geschikt voor een breed scala aan utiliteitsgebouwen, waaronder:

  1. Scholen: Klassenlokalen en complete schoolgebouwen kunnen snel worden opgezet om te voldoen aan de groeiende vraag naar onderwijsruimte.

  2. Kantoren: Moderne kantoorruimtes kunnen efficiënt worden gerealiseerd, variërend van kleine bedrijfsruimtes tot grote kantoorgebouwen.

  3. Zorginstellingen: Ziekenhuizen, klinieken, en verzorgingstehuizen kunnen snel en veilig worden gebouwd, wat belangrijk is in de gezondheidszorgsector.

  4. Winkels en Supermarkten: Retailruimtes kunnen snel worden aangepast aan marktvraag en veranderingen van de locatie.

  5. Sportfaciliteiten: Gymzalen, sporthallen en kleedkamers kunnen snel worden geïnstalleerd om aan de behoeften van sportverenigingen en scholen te voldoen.

  6. Industriële Gebouwen: Magazijnen, fabrieken en distributiecentra kunnen snel worden opgezet om aan productie- en opslagbehoeften te voldoen.

  7. Gemeenschapscentra: Ruimtes voor bijeenkomsten en evenementen kunnen efficiënt worden gebouwd.

  8. Hotels en voorzieningen van recreatie: Prefab hotels en recreatieruimtes bieden snelle oplossingen voor de toerisme- en recreatie-industrie.

 

Prefab utiliteitsbouw biedt veelzijdige en snelle oplossingen voor diverse sectoren, waarbij de bouwkwaliteit en efficiëntie centraal staan.

prefab utiliteit.png
Logo van WINSTA

WAGO WINSTA is dé oplossing voor de installatie in prefabprojecten

Het stekerbare systeem van WAGO heet ook wel WINSTA. Door de kant-en-klare systeemoplossing worden montagetijden gereduceerd en faalkosten verminderd, ideaal voor de prefab dus!

Het WINSTA systeem van WAGO heeft een 100% onderhoudsvrij certificaat. Hiermee is WAGO de enige leverancier in de branche met een stekerbaar systeem wat 100% onderhoudsvrij is.

Meer informatie wie WAGO precies is? Klik dan op de knop hieronder!

bottom of page