top of page
Header afbeelding transformatie.png

Transformatie van gebouwen

In de wereld van de bouw speelt transformatie een steeds prominentere rol, vooral wanneer kantoren worden omgebouwd tot woningen. Deze vorm van bouwen vereist specifieke methoden, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van een verlaagd plafond en/of holle wanden, zoals metal stud-systemen. Het herbestemmen van bestaande structuren is niet alleen duurzaam maar draagt ook bij aan het oplossen van de toenemende behoefte aan woningen.

transformatie-1.jpeg

Voordelen transformeren van gebouwen

Het transformeren van bestaande gebouwen naar woonruimte is een uitstekende oplossing voor het woningtekort in Nederland. In dichtbevolkte gebieden is de beschikbare ruimte beperkt, en door bestaande gebouwen zoals kantoren, fabrieken en winkels om te bouwen tot woningen, benutten we de bestaande infrastructuur optimaal zonder extra ruimte in te nemen. Dit hergebruik van structuren is niet alleen milieuvriendelijker dan nieuwbouw, maar het bespaart ook bouwmaterialen, vermindert afval en verkleint de ecologische voetafdruk van de bouwsector.

Bovendien is het transformeren van gebouwen vaak goedkoper dan nieuwbouw, omdat de fundering, constructie en nutsvoorzieningen vaak al aanwezig zijn. Dit bespaart zowel op bouwkosten als op tijd, waardoor we sneller kunnen inspelen op de acute vraag naar woningen. Door bestaande gebouwen te hergebruiken, kan de bouwtijd aanzienlijk verkort worden, wat helpt om het woningtekort sneller aan te pakken.

Daarnaast helpt de transformatie van oudere gebouwen bij het behouden van ons cultureel erfgoed. Veel van deze structuren hebben historische en architectonische waarde, en door ze een nieuwe bestemming te geven, blijven ze behouden voor toekomstige generaties. Dit draagt ook bij aan de flexibiliteit in stadsplanning, omdat steden kunnen inspelen op veranderende behoeften en demografische trends zonder ingrijpende wijzigingen aan het stadsplan.

transformatie-1.jpeg

Feiten

Vacatures in de techniek icoon

Vacatures techniek

33.900

Vacatures in de techniek staan open, dit probleem zal voorlopig niet zijn opgelost.

Woningen te kort Nederland icoon

Woningen te kort

900.000

Woningen zijn er nodig om het probleem van de woningbouwnood op te lossen

Industriële woningbouw icoon

Industriële woningbouw

37.500

Het kabinet heeft de ambitie om tot en met 2024 in totaal 37.500 woningen te realiseren op een (tijdelijke) passende locatie

Transformatie van gebouwen icoon

Transformatie gebouwen

10.000

Via een versnellingsagenda willen de overheid, vastgoedsector en kennisinstellingen dit aantal verhogen.

Ontwerp zonder titel (11).png

Installatie methode voor de transformatie van gebouwen

In deze transformatieprojecten komt de waarde van stekerbare installaties opnieuw naar voren. Het gebruik van WAGO stekerbare systemen biedt voordelen, niet alleen in snelheid en efficiëntie tijdens installatie, maar ook in het aanpassen aan de dynamische behoeften van de herbestemde ruimte. Het verminderen van montagetijd en het minimaliseren van verstoringen op de bouwplaats zijn cruciale aspecten in transformatiebouw. Stekerbare installaties sluiten naadloos aan bij deze eisen. Wil je meer informatie over wat stekerbaar installeren nu precies is? Klik dan op de knop hieronder.

Voordelen

Grijze klok

70-80% sneller

  • Sneller installeren door toepassen stekerbaar installeren.

Grijze persoon

Aandeel prefabricatie stijgt

  • Minder monteurs nodig voor een ‘relatief simpele’ installatie

  • Dure monteur met kennis krijgt meer tijd voor moeilijkere klussen

Grafiek met pijl naar beneden

Faalkosten reductie

  • Faalkosten van 10% tot max 1% mogelijk

  • Productverantwoordelijkheid van leverancier neemt toe

  • Meer prefabricatie, van meterkast tot schakelmateriaal

Grafiek met pijl omhoog

Aandeel prefabricatie stijgt

  • Faalkosten van 10% tot max 1% mogelijk

  • Productverantwoordelijkheid van leverancier neemt toe

  • Meer prefabricatie, van meterkast tot schakelmateriaal

Verlaagd Plafond en
Holle Wanden

Bij transformatiebouw wordt vaak een verlaagd plafond toegepast om de ruimte te optimaliseren en aan te passen aan de nieuwe woonfunctie. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om installaties, zoals elektrische bedrading en leidingen, netjes weg te werken, maar het creëert ook esthetische mogelijkheden voor de aanpassing van de verlichting en het verbeteren van de akoestiek. Daarnaast spelen holle wanden, met name metal stud-systemen, een essentiële rol. Ze maken een flexibele indeling van de ruimte mogelijk en bieden een efficiënte manier om nieuwe binnenmuren te creëren zonder ingrijpende structurele veranderingen.

Ontwerp zonder titel (21).png
Ontwerp zonder titel (22).png

Kruisbestuiving van Bouwwijzen

Interessant is dat in transformatiebouw vaak verschillende bouwwijzen samenkomen. Elementen uit houtskeletbouw en prefab bouwen kunnen bijvoorbeeld geïntegreerd worden in een bestaande structuur met behoud van duurzaamheid en efficiëntie. Deze kruisbestuiving van bouwwijzen benadrukt de innovatieve benaderingen die nodig zijn om te voldoen aan de complexe uitdagingen van transformatiebouw. Het resultaat is niet alleen een nieuwe woonruimte maar ook een herdefiniëring van de mogelijkheden van bestaande structuren in stedelijke omgevingen.

Producten stekerbaar installeren

Contact

Op zoek naar een oplossing voor de installatie in uw transformatie project? Neem dan contact met ons op!

Geef uw project een boost met de WINSTA-oplossingen van WAGO. Vul het formulier in en dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Bedankt voor het invullen!

bottom of page