Conceptueel bouwen
Samen bouwen aan de toekomst: Minimaal 100.000 nieuwe woningen per jaar
Het Nederlandse kabinet heeft een ambitieuze doelstelling: elk jaar minimaal 100.000 nieuwe woningen bouwen. Dit is een aanzienlijke uitdaging, maar één die we als sector moeten aangaan gezien het urgente woningtekort. Conceptueel bouwen biedt een innovatieve oplossing die ons helpt dit doel te bereiken. Wat deze bouwmethode nu precies inhoud, kun je verder op deze pagina vinden.
Wat is conceptueel bouwen?
Conceptueel bouwen is een innovatieve bouwoplossing die nog relatief onbekend is. Bij deze methode koopt een corporatie bestaande woningconcepten van de markt. Hierdoor wordt de corporatie de opdrachtgever en bepaalt cruciale aspecten zoals het doel van de huisvesting, het woningtype, prestatie-eisen en de locatie. De markt bepaalt de bouwoplossing, technieken en materialen. Deze oplossingen zijn integraal, gestandaardiseerd en herhaalbaar.
Bij traditioneel bouwen ontwikkelt de corporatie samen met adviseurs per project een woon- en bouwoplossing. Na het opstellen van een bestek en de aanbesteding, gaat het project naar de laagste bieder. Dit beperkt het bouwbedrijf in het toepassen van eigen expertise en innovaties. Traditioneel bouwen verschilt daarmee wezenlijk van conceptueel bouwen.
Op zoek naar een oplossing voor de installatie in uw conceptueel project? Neem dan contact met ons op!
Jan Kanters
Stekerbaar installeren expert
Geef uw project een boost met de WINSTA-oplossingen van WAGO. Neem nu contact op met één van onze experts en ga samen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Voordelen conceptueel bouwen
Bij het bouwen vanuit concepten kunnen aanbieders en de toeleverende industrie hun processen en producten standaardiseren en continu verbeteren. Standaardisatie betekent niet dat alle woningen er hetzelfde uitzien; er blijft voldoende ruimte voor flexibiliteit en maatwerk. Er is een breed scala aan woningconcepten beschikbaar, en binnen deze concepten is vaak ruimte voor variatie. Het voordeel van de standarisatie is dat er een snellere oplevering kan plaastvinden (wat dus ook een bijdrage levert aan de doelstelling van het kabinet van 100.000 nieuwe woningen per jaar). Dit gaat dus niet ten koste van de creativiteit hoe de woningen eruit komen te zien, want flexibileit blijft een belangrijk onderdeel in conceptueel bouwen.
​
Hieronder zie je een volledig overzicht van alle voordelen van conceptueel bouwen.
Conceptueel bouwen is goedkoper
Standaardisatie stelt marktpartijen in staat om leveringszekerheid te bieden en de bouw aanzienlijk te versnellen. Dankzij de voorspelbaarheid en continuïteit van de bouwproductie kunnen producenten hun capaciteit optimaal benutten en voordeliger materialen inkopen. Hierdoor is intern toezicht op de bouw en directievoering niet nodig, wat de inzet van corporatiemedewerkers vermindert. Al met al kun je op meerdere vlakken geld besparen.
Conceptueel bouwen is sneller
Een goed georganiseerd intern inkoopproces bij de corporatie verloopt veel sneller dan bij traditionele bouwmethoden, wat tijd en kosten bespaart. Hoewel dit vraagt om een extra investering in een grondige voorbereiding, leidt een goede voorbereiding tot een eindresultaat dat beter voldoet aan de eisen en wensen. Het inkopen van kwalitatief getoetste woningconcepten is efficiënter dan telkens een nieuw prototype ontwikkelen. Daarnaast biedt standaardisatie via conceptueel bouwen mogelijkheden om het vergunningstraject te versnellen. Op meerdere vlakken kun je dus de bouwtijd verkorten door conceptueel bouwen.
Conceptueel bouwen heeft een hoge kwaliteit
Conceptueel bouwen wordt soms nog gezien als minderwaardig op het gebied van architectonische kwaliteit. Echter, een blik op de concepten boulevard toont aan dat dit vooroordeel ongegrond is. Veel woningconcepten hebben een hoge architectonische waarde en zijn ontworpen door kwalitatief goede bureaus. Daarnaast zijn er concepten die, hoewel minder opvallend, uitstekend voldoen aan de prestatie-eisen van een corporatie voor specifieke locaties. De stedenbouwkundige kwaliteit van een gebied wordt door de corporatie in samenwerking met de gemeente vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan. Op basis hiervan worden de prestatie-eisen voor de woningen bepaald, waarna producenten een passend concept kunnen leveren.
De beste installatiemethode voor in de conceptuele bouw
In deze conceptuele bouw projecten komt de waarde van stekerbare installaties opnieuw naar voren. Het gebruik van WAGO stekerbare systemen biedt voordelen, niet alleen in snelheid en efficiëntie tijdens installatie, maar ook in het aanpassen aan de dynamische behoeften van de herbestemde ruimte. Het verminderen van montagetijd en het minimaliseren van verstoringen op de bouwplaats zijn cruciale aspecten in transformatiebouw. Stekerbare installaties sluiten naadloos aan bij deze eisen. Wil je meer informatie over wat stekerbaar installeren nu precies is? Klik dan op de knop hieronder.
Daarom
stekerbaar installeren !
De voordelen
-
Tijdsbesparing van 60 tot 80% sneller!
-
Minder faalkosten
-
100% onderhoudsvrije installatie (Maintenance Free gecertificeerd)
-
Duurzaam en circulair
-
Toegestaan in gesloten wanden en plafonds
-
Stekerbaar installeren volgens NEN NPR 5310 praktijkrichtlijn
Op zoek naar een oplossing voor de installatie in uw project?
Neem dan contact met ons op!